Vynas Kūčioms ir Kalėdoms
Keletas patarimų apie tai, kokį vyną prie kokių patiekalų reikėtų rinktis, kad šventinė vakarienė atneštų dar daugiau džiaugsmo ir skonių atradimų.
Išsirinkti vyną artėjančių švenčių stalui nelengva užduotis. Vien per Kūčias jį puošia net 12 skirtingų patiekalų. Ką jau kalbėti apie Kalėdas, kai žuvies ir daržovių patiekalus keičia mėsa. Štai keletas patarimų apie tai, kokį vyną prie kokių patiekalų reikėtų rinktis, kad šventinė vakarienė atneštų dar daugiau džiaugsmo ir skonių atradimų.
Silkė - lietuviško Kūčių stalo karalienė. Silkė pataluose, silkė su grybais, silkė matjes...Jos variacijų būna daug. Silkė yra riebi, intensyvaus skonio žuvis, tad visais atvejais reikia rinktis baltą, geros rūgšties vyną. Silkei be pagardų reikia intensyvesnio skonio, vaisiško, galimai šiek tiek salstelėjusio vyno: Riesling, Gruner Veltliner. Silkei esant pataluose jos stiprus skonis kiek sušvelninamas daržovių ir kitų ingredientų, tad geriau tiks kiek santūresnis vynas: Chablis, Etna Bianco, Vinho Verde, Cremant, Šampanas.
Pyragėliai su kopūstais - Gruner Veltliner puikiai tinka prie visokių daržovių, tarp jų ir kopūstų. Taip pat šie vynai gerai dera su tešla, todėl tobulai tinka prie pyragėlių su kopūstais. Iš alternatyvų tiks ne itin intensyvaus aromato, bet gaivios rūgšties vynai: Soave Classico, Pinot Grigio, Vino Verde ar panašaus stiliaus Portugališkas vynas.
Pyragėliai su grybais - prie pyragėlių su grybais tiks lengvas raudonas vynas: senojo pasaulio Pinot Noir, Gamay iš Božolė, Etna Rosso.
Baltoji mišrainė - šiame patiekale turime daug daržovių ir riebų viską surišantį padažą. Reikalingas vynas, kuris atgaivins gomurį ir paruoš jį sekančiam kąsniui. Kuo puikiausiai tiks Cremant arba Blanc de Blancs šampanas. Pasitarnaus ne tik šių vynų rūgštis, bet ir smulkūs burbuliukai, kurie įneš papildomos energijos deriniui. Iš ramių vynų puikiai tiks Chablis ir Etna Bianco.
Ikrai - prie upėtakio ikrų rinkitės neutralesnio aromato baltą vyną: Chablis, Etna Bianco, Pinot Grigio. Prie lašišų ikrų gaivų, bet kvapnesnį baltą: Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling. Prie juodųjų erškėtų ikrų Cremant arba šampaną.
Kalėdoms ant stalo dažniausiai atsiranda žąsis, kalakutas ar antis. Prie šių paukštienos patiekalų geriausiai tinka Pinot Noir, Gamay, Valpolicella vynai arba rožiniai šampanai.