Petrus banga pakėlė visą dešiniojo Bordo kranto vynų reputaciją

Petrus banga pakėlė visą dešiniojo Bordo kranto vynų reputaciją

Chateau Petrus – pilis ar garažas?

Prancūzijos Bordo regionas vyno pasaulyje laikomas karaliumi. Šimtmečius skaičiuojanti vyndarystės tradicija, technikos, kopijuojamos visame pasaulyje, ilgaamžiai vynai ir išskirtinio grožio vyninės-pilys. Tačiau ilgą laiką šią aukštą reputaciją kūrė kairysis Bordo krantas ir tokie subregionai kaip Graves ar Medoc. Būtent pastarajame didžiausia pasaulyje ikoninių vynų koncentracija. 

1855 m. Napoleono III įsakymu buvo sukurta garsioji Medoc klasifikacija, kuri iki šių dienų atnaujinta tik kelis kartus. Pagal ją vyninės skirstomos į pirmą, antrą, trečią, ketvirtą ir penktą Cru lygį. Tačiau čia niekada nebuvo įtrauktos jokios Dešiniojo kranto vyninės, kol 1955 m. buvo sukurta Saint-Emilion subregiono klasifikacija (atnaujinama kas 10 metų).

Tačiau garsiausios dešiniojo kranto (ir ne tik) apeliacijos PomeroI nerasite jokiose klasifikacijose. Regionas į vyndarystės sceną žengė vėliau nei jos buvo sukurtos. Ir nors Pomerol iki šių dienų neturi klasifikacinės sistemos, tai netrukdo jame gaminti vienus kokybiškiausių ir brangiausių pasaulio vynų “Petrus”. Chateau Petrus gamina tik vieną vyną ir neretai yra atpažįstama tiesiog kaip “Petrus”, nes jokios didelės Bordo regionui būdingos pilies čia nėra. Netgi neretai vyno pasaulyje nuskamba pavadinimas garažinis vynas*.
  

Kylanti potvynio banga pakelia visas valtis - A rising tide lifts all boats.

Būtent toks angliškas posakis puikiai tinka apibūdinti “Petrus” įtaką viso dešiniojo Bordo kranto vyndarystei ir jos kokybei.

Pažvelgus į XIX a. vidurį, “Petrus” vynuogynai net nebuvo laikomi vertais gaminti puikų vyną. Tačiau dabar jau žinome, kad 40 metrų virš jūros lygio esantis “Petrus” yra aukščiausias vynuogynas Pomerolio plynaukštėje. Tokiomis aplinkybėmis sukuriamas natūraliai geras drenažas. Juolab, kad kalva yra išskirtinai sudaryta tik iš molio (retas reiškinys tokiame aukštyje, nes molis paprastai eroduoja ir yra randamas kalvos apačioje).

Tačiau puikiai žinome, kad gera vynuogynų vieta savaime nesukuria gero vyno. Tai terroir ir profesionalių vyndario sprendimų rezultatas. Taigi ne veltui vyno pasaulyje garsiai skamba pavardė žmogaus, kuris net 44-ius metus gamino “Petrus” vyną – tai vyndarys Jean Claude Berrouet. 1964 m. pakviestas prisijungti vieno iš tuometinių vyninės vadovų Jean-Pierre Moueix, J. C. Berrouet visą dėmesį skyrė aukščiausiai kokybei ir smulkiausioms vyndarystės detalėms.

„Petrus“ vynuogynuose iki šiol kiekviena vynuogė renkama rankomis individualiai, vynmedžius apeinant ne vieną kartą. Nėra gaminamas antrasis vynas ir naudojamas tik geriausias derlius. Nepaisant to, kad vynas gaminamas iš 100 % Merlot veislės vynuogių (retais atvejais įmaišoma šiek tiek Cabernet Franc), jis yra vienas ilgaamžiškiausių Bordo vynų. Pilnai subręsti jam prireikia 20-30 metų.

„Petrus“ vynai iki šiol renka aukščiausius vyno kritikų įvertinimus. Tokie rezultatai privertė pasaulį įdėmiau pažvelgti į dešiniojo kranto Bordo vynus ir atrasti tenai slypinčius vyndarių darbo vaisius. Sakoma, kad būtent Chateau Petrus įrašė dešinį Bordo krantą (ir tame tarpe Pomerolį) į tarptautinį vyno žemėlapį.

 

Ką veikti toliau, kai jau sukūrei geriausią pasaulyje vyną?

Jean Claude Berrouet yra tikrai iškili asmenybė vyno pasaulyje. 2018-ais metais Master of Wine institutas titulavo Jean Claude kaip "Vyndarių vyndarį" (ang. winemakers winemaker). Ir nors 2008 m. jis išėjo į pensiją, „Petrus“ gamyba išliko Berrouet šeimos rankose, nes vairą perėme jo sūnus Olivier Berrouet.
Tačiau sukaupta didžiule patirtimi Jean Claude ir toliau dalinasi. Kartu su kitu sūnumi Jeff, jis įsigijo dvi vynines puikiai pažįstamame dešiniajame Bordo krante - Chateau Bonneau ir Chateau Hyon La Fleur. Čia gaminami gilūs, subalansuoti vynai laikomi Bordo regiono "rising stars" (ang. kylančios žvaigždės).

Legendinis vyndarys taip pat konsultuoja kitas vynines. Išskirtinė draugystė užgimė su Ispanijos Ribera del Duero regione įsikūrusia vynine „Vivaltus“. Vyninė suprojektuota taip, kad vyndarystė joje vyksta gravitaciniu būdu, nenaudojami siurbliai. Vyninė savo arsenale turi pažangiausius įrankius, tokius kaip optinius vynuogių rūšiavimo įrenginius, tad gali atrinkti tik tobulas vynuoges. Vynas gaminamas iš 50-100 metų amžiaus vynmedžių, tarpusavyje maišant Tempranillo su Cabernet Sauvignon ir Merlot.

 

Berrouet stilius atsispindi kiekviename jo kūrinyje

Kiekvienas labiau besidomintis vynu žino, kad išgirdęs tam tikrą regioną ar vynuogių veislę, gali bent preliminariai įsivaizduoti, kokio vyno tikėtis (žinoma, išimtys egzistuoja visur). Tačiau šiuo atveju asociacijos kyla vos tik išgirdus vyndario pavardę. Jean Claude Berrouet visą savo gyvenimą paskyrė vyndarystės amatui, taigi per daugelį metų susiformavo ir tam tikras šio vyndario vynų stilius.

Ši legenda daugiau vertina eleganciją ir balansą nei koncentraciją ir kūną. J. C. Berrouet vyną lygina su arbata: jei ją per ilgai laikysite vandenyje, arbata tampa per daug taniniška ir nustelbia aromato kompleksiškumą. Jis teigia, kad šiuolaikinis pasaulis pirmenybę teikia pernokimui, cukrui ir mažesniam rūgštingumui, kas vyną padaro paprastą, praradusį kompleksiškumą. Kurdamas vyndarys pabrėžia prancūziško termino aérien, reiškiančio subtilų vyno lengvumą, išreikštą jo aromatais, svarbą.

„Vynininkystės lygmeniu dabar turime techninį arsenalą, leidžiantį atlikti reikšmingą intervenciją, tačiau tokios priemonės gali būti perteklinės“, – sakė jis. „Vyno gamyba yra tarsi darbas virtuvėje, ir ne todėl, kad viską išryškiname, pagaminame gerą vyną.“

Nepaisant to, Parkerizacijos** metu, J. C. Berrouet stilius buvo kritikuojamas ir įtaka vyno pasauliui sumažėjusi. Bet kaip rašė Christian Moueix (dabartinės Petrus vyninės savininkas, Jean Pierre Moueix sūnus): „Jean Claude niekada nekeitė savo požiūrio ir galiausiai triumfavo“.

Nuostabu, kad ši legenda dalinasi savo vyndarystės filosofija su savo sūnumis ir naujomis vyndarių kartomis!

 

Peržiūrėti Berrouet šeimos vynus galite čia. 

 


* Garažinis vynas – terminas sukurtas maždaug 1990-iais, norint apibūdinti Bordo vynus, sukurtus itin mažais kiekiais. Tokios vyninės neretai vadinamos garažinėmis arba micro-chateau (mikro-pilis), nors jos nebūtinai būna itin kuklios. Šis terminas gimė įkvėptas IT industrijos, kur didžiosios korporacijos (Apple, Microsoft, Intel, Google ir t.t.) gimė ir kūrė įspūdingus, aukštos kokybės pasaulį pakeitusius produktus, naudodamos itin mažai resursų, be gigantiškų įrengimų.

** Parkerizacijos laikotarpis (ang. Parkerization) - laikotarpis, kai visi gamintojai stengėsi įtikti amerikietiškai rinkai, gaminti vaisiškus, koncentruotus, stipriai naujo ąžuolo statinių įtakotus vynus, kurie gautų kuo aukštesnį garsaus vyno kritiko Robert Parker balą.
  

  • Naujienlaiškio prenumerata

    Sekite The Hedonist naujienas

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne