Klausimų – atsakymų sesija su Jean Claude Berrouet
Legendinis Petrus vyninės vyndarys ir jo požiūris į vyndarystės amatą bei Bordo pokyčius. Turiniui panaudota medžiaga iš dviejų interviu: 2013 m. A.Barnes interviu Wine-Searcher.com ir 2017 m. Natalie Wang interviu Thedrinkbusiness.com
Kur Jūs užaugote?
Užaugau Bordo, kartu su Bordo žmonėmis, tačiau su daugybe kelionių į Baskiją (istorinis Ispanijos regionas).
Kur įgijote aukštąjį išsilavinimą?
Bordo universitete, mokslų fakultete.
Kas Jus pirmiausia patraukė į vyno pasaulį?
Mano senelis buvo smulkus vyno pirklys Bordo regione. Jis mane supažindino su vyno ragavimu ir nuo pirmo paragavimo supratau, kad tai mano sritis.
Koks buvo jūsų didžiausias vyndarystės pasiekimas?
Puikių rezultatų pasiekiau su 1975 m. vintažu. Šis derlius tapo techniniu etalonu, ypač Pomerolyje.
Kokie faktoriai kuria puikų vyną?
Veiksnių derinys: pirma, natūralūs – kaip dirvožemis, klimatas – ir pritaikytos vynuogių veislės, leidžiančios kompetentingiems vyndariams kuo labiau išreikšti vynuogių potencialą.
Koks vynas yra jūsų slaptas malonumas?
Man patinka puikūs balti Burgundijos vynai.
Ar kaip nors pakeitėte vyndarystę, atsižvelgiant į klimato kaitą?
Neturėtumėte kištis į vynmedžių vystymąsi vasarą, net jei dažnai būna labai karšta! Ir neskinkite pernokusių vynuogių. Atsižvelgiant į metus, vyno gamybos plane turime keisti nebent naujo ąžuolo panaudojimą.
Ką manote apie mikro-deguonies prisotinimą (dar vadinamą mikro-buliažu) Bordo vyno gamyboje?
Toks metodas tikrai tinka tanino turinčiai Tannat vynuogių veislei, bet daug mažiau tinka Merlot. Tai leidžia sukurti patrauklius jaunus vynus „en primeur“ statinių degustavimo metu, tačiau gali sugadinti aromatinės išraiškos grynumą, kai kalbame apie Merlot.
Kas yra geriausia ir blogiausia vyno pramonėje?
Geriausia yra derliaus nuėmimo laikotarpis, nes tuo metu turime didelius lūkesčius ateičiai. Kiekvieni metais mums lyg naujas darbas.
Blogiausias taip pat yra derliaus nuėmimo metas. Nes jei derlius prastas, vyndarys turi priimti sunkius sprendimus.
Jei Jūsų vyno rūšį pasiektų potvynis, kokį vieną butelį išsaugotumėte?
Butelį Pétrus, 1964 m, mano pirmasis vintažas.
Jūs esate poezijos gerbėjas. Ar galėtumėte penkiais ar mažiau žodžių išreikšti, kaip vynas Jus verčia jaustis?
Vynas yra meilės, malonumo ir draugystės sąjunga.