Geriausio UK putojančio vyno beieškant

Geriausio UK putojančio vyno beieškant

Nenustojame ieškoti naujų skonių ir vynų, kurie Jus stebintų. Jų beieškant aplankome begalę skirtingų vyno regionų ir vyninių, išragaujame šimtus skirtingų vynų. Liepos mėnesį The Hedonist įkūrėjai Dariuš ir Irina lankėsi Didžiojoje Britanijoje, tam, kad iš arčiau susipažintų su sparčiai populiarėjančiu Anglijos putojančiu vynu.  

Stebėkite mūsų naujienas, nes jau greitai turėsime jo ir The Hedonist lentynose. Na o kol kas, dalinamės išvadomis apie šią naują kategoriją. Kol kas žodžių junginys "angliškas putojantis vynas" skamba keistai net patiems Britams, tačiau visi ženklai rodo, kad ateityje šis vynas turės svarbią vietą putojančio vyno pasaulyje. 

Apeliacijos reikalavimai

English Sparkling wine PDO apeliacijos vynai privalo būti pagaminti tradiciniu metodu t.y. tuo pačiu, kuriuo gaminamas šampanas. Gamybai leidžiamos 6-os vynuogių veislės: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Noir Precoce, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, tačiau dominuoja šampano gamyboje naudojamos Chardonnay, Pinot Noir, Meunier. Minimalūs reikalavimai išlaikymui su mielėmis vos 9 mėnesiai, tiek pat kiek reikalaujama Cava ir Cremant gamyboje, kas yra mažiau nei šampanams taikomi 12 mėnesių. Tačiau praktika rodo, kad didžioji dalis Anglijos vyninių nesitaiko į minimalius reikalavimus ir net bazinius savo vynus su mielėmis brandina 30-48 mėn. Tai labai džiugina ir rodo, kad Angliškas putojantis vynas ne tik deklaruoja, kad lygiuojasi į šampano kokybę, o iš tiesų taiko aukštus kokybės standartus.

Dirvožemis

Lyginant su šampanu randama ir daugiau panašumu, nes svarbiausi vyndarystės regionai Sussex, Kent ir Hampshire įsikūrę pietinėje Anglijos pakrantėje, kur dirvožemis sudarytas iš tos pačios sudėties ir amžiaus kreidos kaip šampanėje. Būtent ši kreida leidžia pagaminti ypatingai minerališkus Šampanus. Šią kreidą atidžiai apžvelgti galima Anglijos pakrantėje, kurią nežinant galima supainioti su Normandijos pakrante. 

Klimatas

Klimatas – antras faktorius vienijantis Angliją ir Šampanę. Jis čia yra gan vėsus, toks pats koks buvo Šampanėje prieš 30-50 metų. O putojančio vyno gamyboje reikia būtent tokio klimato. Variacijos tarp derliaus metų gan didelės, todėl čia irgi dominuoja Šampanės regione prieš kelis šimtmečius dėl tos pačios priežasties išpopuliarėjęs „Non Vintage“ stilius kai einamųjų metų vynas maišomas su „geriausių“ metų rezerviniu vynu. Geriausiais metais (o kaip taisyklė tai būna šiltesni, sausi, saulėti metai) pagaminamas ir vienų derliaus metų „vintage“ stilius. Kol kas panašu, kad geri derliaus metai būna lyginiai: 2014, 2016, 2018, 2020. 

Svarbiausi regionai

Tobulo vyno beieškant aplankėme visus tris svarbiausius regionus ir panašu, kad tarp jų yra tam tikrų stilistinių skirtumų. Minerališkiausius vynus gamina Sussex regionas, kuriame didžiają dalį dirvožemio užima kreida. Ji čia yra labai arti paviršiaus. Regione vyrauja stiprūs vėjai, gerai vėdinantys lietumi sudrėkintus vynuogynus.

Kent regionas dažnai vadinamas Anglijos sodu, taip pat džiaugiasi tuo pačiu dirvožemiu tačiau yra kiek šiltesnis, tad čia vynai kiek vaisiškesni ir minkštesni nei Sussex.

Hampshire regione be kreidos yra gan daug smėlingo dirvožemio, kuriuose gaminami kvapnūs kiek nokesni vynai. Čia gerai jaučiasi Meunier ir Pinot Noir, tad putojančių vynų stilius svariausias iš visų trijų regionų.

  • Naujienlaiškio prenumerata

    Sekite The Hedonist naujienas

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne