Cremant
-
Šampanas unikalus ne tik savo aromatais ir skoniais, bet ir tuo, kad TIK Prancūzijos Šampanės regione tradiciniu būdu pagamintas putojantis vynas gali vadintis šampanu. O kaip su kitais regionais, gaminančiais putojantį vyną?
Rūšių yra tikrai nemažai, tačiau vienas iš žinomiausių kaip alternatyva šampanui – tai Cremant (liet. Kremantas). Artimiausias ne veltui, nes iš 9 regionų, kuriuose leidžiama gaminti cremant‘ą, 8 yra būtent Pranzūcijoje (9-asis visai šalia, Liuksemburge). Jis, kaip ir šampanas, gaminamas tradiciniu būdu ir mažiausiai 9 mėn. laikomas buteliuose su mielėmis (vyksta autolizė).
Reikalavimų cremant‘o gamybai tikrai nemažai, tačiau jo gamybai leistinų vynuogių veislių, kur kas daugiau nei šampanui. Todėl neretai Cremant gaminamas iš tų vynuogių, kurios labiausiai paplitusios ir naudojamos ramaus vyno gamybai viename ar kitame regione.
Rankomis rinktas derlius, spaudžiamos sveikos kekės bei neretai ilgesnis nei reikalaujama šampanams išlaikymas su mielėmis sukuria itin aukštos kokybės cremant‘us, kurie pelno tiek vyno kritikų, tiek hedonistų aukščiausius įvertinimus. Štai mūsų lentynose galite atrasti cremant‘ą patekusį į TOP 100 geriausių pasaulio vynų sąrašą!
1 - 12 iš 12